Myymälä avoinna ti-to klo 11-18 ja la klo 11-15.

Islantilainen villapaita - Vinkkejä trendipaidan tekoon

Islantilainen villapaita - Vinkkejä trendipaidan tekoon

Islantilaiset villapaidat ovat nyt muutaman vuoden olleet trendikkäitä neuloa, eikä ihme. Kauniit värit, laadukkaat langat ja kaikille sopiva ajaton neule. Laadukkaasta langasta neulottu villapaita kestää vuosia, jopa sukupolvelta toiselle. Islantilaisesta villasta neulottu paita on myös todella helppohoitoinen ja kestävä.

Siinä on monta syytä neuloa islantilainen villapaita.

Nyt jaan sinulle parhaat vinkkini ja tietoni islantilaisen villapaidan neulomiseen. 


Millainen on islantilainen villapaita?


Islantilainen villapaita-islanniksi “lopapeysa” on laadukas alunperin ulkoiluun tarkoitettu perinneneule. Perinteisesti se neulotaan islantilaisesta karkeasta villasta, jolloin sitä käytetään ulkotakin sijaan aluspaidan päällä. 

Tyypillistä islantilaisneuleille on yläosan kaunis kaarroke, jonka kuviossa käytetään vähintään kahta eri väriä. Joissain islantilaisneuleissa kuvio on myös hihansuissa ja helmassa. Islantilainen villapaita eroaa norjalaisesta niin, että norjalaisessa villapaidassa kuvio jatkuu koko paidassa.

Islantilainen villapaita neulotaan pyöröpuikoin ja hihat poimitaan samoille pyöröpuikoille kuin vartalo-osakin. Ensin yläosa neulotaan yhtenä kappaleena, jolloin olkapäiden muoto saadaan kavennuksia neuloen. Sitten erotellaan hihat ja paidan vartalo-osa.

Perinteiset islantilaiset villalangat

Kaikista perinteisemmät langat islantilaiseen villapaitaan ovat toki itse islantilaiset Lopi-langat. Näiden paitojen suosion vuoksi Lopi-lankoja on melko vaikea saada. Meiltä löytyy vaihteleva valikoima Istexin Lettlopi sekä Alafosslopi-lankoja. 

Lopi-langat ovat juurikin niitä karheita ja lämpimiä ulkoilupaitojen lankoja. Mitä enemmän käytät Lopi-langoista tehtyjä vaatteita, sitä ihanampi paidasta tulee. Lanka pehmenee ja paranee vuosien varrella. Jolloin valmis villavaate on myös pitkäikäinen, ajaton ja laadukas.

Islantilaisen lampaanvillahan on hyvin ainutlaatuinen. Pehmeä alusvilla pitää lampaan lämpimänä, ja öljymäinen päällysvilla hylkii vettä. Samoin käy islantilaisesta villasta tehdyn paidan kanssa. Paita on lämmin, mutta kestää sadetta paremmin kuin moni muu villapaita.

Paita ei tunnu märkänäkään märältä. Lampaanvillasta tehty paita on siis luonnonmukainen tekninen vaate.

Lopi-langoissa valkoiset, harmaat, mustat ja ruskeat villalangat ovat värjäämätöntä lampaan villaa. Kirkkaammat värit ovat värikäsiteltyä valkoista lampaanvillaa. Kirkkailla väreillä saakin kivasti koristettua kaarrokkeen kuvioita. 

Islantilainen villapaita ei ole mukava suoraan ihoa vasten, vaan sen tarkoitus on juurikin olla käytössä ulkona. Alle voi laittaa vaikka pitkähihaisen puuvillapaidan tai jopa ohuen tuulenpitävän ulkoilutakin. Ohuempi Lettlopista neulottu paita sopii kyllä viileämmillä myös sisäkäyttöön, kun laitat alle vain ohuen pitkähihaisen aluspaidan. Täydellinen paita vanhojen talojen omistajille, joiden nurkissa vetää. (Kuten allekirjoittaneella 120-vuotiaassa hirsitalossa.)


Muut Islantilaisen villapaidan langat sisäkäyttöön sekä herkkäihoisille

Islantilaisen villapaitabuumin ollessa valloillaan, moni on myös innostunut tekemään vastaavia pehmeämmistä langoista. Nämä pehmeämmät langat sopivatkin sitten paremmin sisäkäyttöön. Koska niissä ei ole samanlailla lampaanvillan vettäpitävää ominaisuutta. Niitä voi myös pitää suoraan iholla, jolloin kevyempi vaatekerros riittää. Kevyemmät langat, kuten merinovilla, sopii myös paremmin herkkäihoisille. 

Tässä muutamia lankavaihtoehtoja tällaisiin paitoihin:

  • Merinot. Meiltä löytyy monta merinovillalankaa. Merino on hyvin pehmeä ja kutiamaton lanka. Se sopii hyvin myös lasten neuleisiin. Meillä esimerkiksi saatavilla Sandnes garn Double Sunday sekä Drops merino extra fine.
  • Muut villat. Meiltä löytyy myös vähemmän karheita perus villalankoja. Hyvä edullinen mutta laadukas villa on Drops Karisma. Myös Sandnes garn Peer Gynt on laadukas norjalainen villalanka.  Paksumpiin islantilaisiin villapaitoihin sopii mainiosti myös Sandnes garnin Fritidsgarn, joka on myös hiukan karhea norjalainen villalanka. Unelmanpehmeä Sandnes garnin Alpakka ull on laadukas pehmeä lanka, jossa alpakkaa ja villaa. 
  • Jos haluat pehmoisen ja pörröisen villapaidan, sopii langoiksi vähän erikoisemmat yhdistelmälangat. Kuten Drops Air, Sandnes garn KOS, Sekä paksumpi Drops Wish.

Islantilaisen villapaidan neuleohjeet

Nykyään löytyy paljon erilaisia neuleohjeita islantilaisiin villapaitoihin. Kirjakaupoissa on kokonaisia kirjoja täynnä ohjeita pelkästään islantilaisiin villapaitoihin. Istexin sivuilta löytyy joitain perinteisiä ohjeita, muutama ilmainenkin englanninkielinen ohje. 

Meillä on puodilla myynnissä muutama Sadnes garnin neulelehti, joista myös löytyy jotain islantilaisia villapaita-  tai vastaavia, ohjeita. 

Drops design on tunnettu valtavasta ilmaisesta neuleohjepankistaan. Esimerkiksi tässä linkissä on pohjoismaisia paitamalleja naisille. 


Islantilaisen villapaidan hoito- ja pesuohjeet


Aidosta islantilaisesta villasta tehtyä paitaa ei tarvitse pestä koskaan. Villapaitaa voi tuulettaa, tai paidan voi kääräistä muovipussiin ja pakastaa pari päivää. Kesäisin paidan voi laittaa suoraan auringonpaisteeseen tuulettumaan. Näin puserosta haihtuu mahdolliset hajut ja pölyt.

Pienet ruokatahrat voi rapsutella pois, loput tahrat kyllä haalenevat ajan myötä.

Jos teet paidan jostain muusta langasta, noudata langan omia pesuohjeita. Kaikissa paidoissa suosittelemme kuitenkin pesun välttämistä. Laadukas lanka ei kaipaa pesua, vain tuuletus riittää

Kun paita ajan kanssa nukkaantuu, voit helposti poistaa nukat harjaamalla. Näin paita on jälleen kuin uusi!

Islantilainen villapaita on siis ajaton, kestävä ja kaikille sopiva neule. Islantilaisesta villapaidasta voi tehdä monenlaisia versioita, ja väreillä ja kuvioilla voi leikitellä mielinmäärin. Islantilainen villapaita on myös ekologinen valinta, koska se kestää sukupolvelta toiselle eikä sitä tarvitse pestä. 

Sukella verkkokauppaamme valitsemaan ihanat langat, unohtamatta myös neuletarvikkeita. Puikkoja, silmukkamerkkejä ja silmukkakaapeleita. 

Voit myös piipahtaa myymäläämme Vantaan Korsoon, jossa autamme ja neuvomme mielellämme lisää!


T: Henna Korson Aseman puodilta


Ps. Kaikki postauksen kuvat ovat Istexin ohjeiden kuvia, ja ne löytyy Istexin sivuilta. Langat näihin meiltä. 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.