Myymälä Korsossa avoinna ti-to klo 11-18 ja la klo 11-15.

Kuinka tehdä moderni ryijy

Kuinka tehdä moderni ryijy

Ryijyt ovat taas jonkin aikaa olleet muotia. Moni haalii niitä kirppiksiltä, mutta jos haluatkin tehdä ihan omanlaisen, omilla väreillä, niin sekin onnistuu helposti! Tätä voit tehdä myös yhdessä lasten kanssa, joilla sujuu jo leikkaaminen turvallisesti. 

Tarvitset ryijyn pohjaksi Stafil- muoviverkkoa, jota löytyy kahdessa koossa täältä. Oma työni on se pienempi koko, 35 x 55 cm.

Lisäksi tarvitset haluamaasi lankaa tai/ja kudetta ja sakset. Tässä onkin se kohta, jossa sinä voit itse valita mitä haluat. Voit käyttää työssä Lilli- tai mini-ontelokudetta, villalankoja tai puuvillalankoja. Lisäksi työhön voi lisäillä puuhelmiä, tai muita haluamiasi koristeita. Langat ja kuteet löytyy täältä

Itse käytin mallityössä Lilli-ontelokudetta (luonnonvalkoinen ja leijonankeltainen), Mini-ontelokudetta (koralli) sekä Karisma-villalankaa (luonnonvalkoinen.) Halusin kokeilla erilaisia pintoja. 

Työ solmitaan mieluiten alhaalta ylöspäin, rivi tai värialue kerrallaan. 

Leikkaa ensin runsaasti lankaa/kudetta noin 20-30 cm pätkiksi. Mieluummin vähän liian pitkää, jonka sitten halutessasi trimmaat lopuksi lyhyeksi. Liian lyhyttä lankaa on hankala solmia. Tässä ei todellakaan tarvitse olla mitenkään viivoittimen kanssa tarkka, vaan ihan summanmutikassa leikkelet menemään. Voit vaikka noni 20 cm leveän ja litteän kirjan ympäri pyörittää lankoja kymmeniä kierroksia, ja lopuksi leikata langat poikki ylhäältä ja alhaalta. Näin saat nopeasti monta pätkää.

Sitten vaan alat solmimaan makrameessakin tuttua aloitussolmua, eli leivonpääsolmua, tai ryijysolmua. (taita lanka kaksinkertaiseksi, pujota taitettu puoli työn taakse aukosta ja tuo eteen ylemmästä aukosta. Pujota avonaiset langanpäät etupuolella tästä silmusta läpi ja kiristä) Älä vedä kiristäessä liian lujaa, jotta taustaverkko ei hajoa. Hiukan ylöspäin nykien, solmu menee kyllä solmuun vähemmälläkin voimalla. 

Tämä on todella yksinkertainen solmu, mutta voit myös googlettamalla löytää tähän video-ohjeet. 

Etene työssä alhaalta ylöspäin, solmi solmuja noin joka toiseen koloon, riippuen vähän langan paksuudesta. Alkuun saattaa näyttää että työstä tulee melko kalju, mutta kun kerroksia kertyy, peittyy muoviverkko taustalla hyvin nopeasti. Ohuissa langoissa suosittelen solmimaan kerrallaan solmuun 2-3 lankaa. Mutta esimerkiksi Lilli-ontelokude on niin paksua, että yksi lanka suht harvakseltaan riittää. 

Yläosaan kannattaa laittaa vähän tiheämmin solmuja, jotta yläosassakin taustaverkko peittyy. Alaosaan riittää huomattavasti vähempi. 

Voit tehdä työhön myös lettiä, lisätä helmiä, punoa erilaista pintaa, leikata langat aivan lyhyiksi, tai jättää erilaisia pituuksia. 

Työn lopuksi trimmaa langat sopivaan mittaan, ja ripusta seinälle. 


Työniloa! 

Ps. Jaa työsi #korsonasemanpuoti tai @korsonasemanpuoti niin minäkin näen sen, ja voin jakaa somessa kuvia hienosta työstäsi muille inspiraationa! Kiva nähdä erilaisia väriyhdistelmiä, erilaisia pintoja ja uusia ideoita. 

Kommentit

Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentin.